Kuchnia

Ryby i owoce morza

Sałatka śledziowa po sułtańsku - przepis na sałatkę ze śledzi z rodzynkami
Sułtańska sałatka śledziowa – składniki:

400g śledzi (matjasów)
200 g rodzynek
2-3 cebule
300g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oliwa do smażenia, sok z cytryny (opcjonalnie)



Śledzie namoczyć, odlać i pokroić na kawałki. Rodzynki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 20 min. i po tym czasie odsączam na sitku. Cebulę obieram i kroję na talarki. Wrzucam na patelnię i duszę na oliwie aż będzie miękka, doprawiam solą i pieprzem po czym dodaję koncentrat i całość chwilę smażę. Odstawiam do ostygnięcia.


Na pokrojone śledzie (można skropić sokiem z cytryny) układam wystudzoną cebulę a na to zimne rodzynki. Można składniki wyłożyć w mniejszej salaterce i zrobić kilka warstw. Najlepiej smakuje następnego dnia…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation