Kuchnia

Ryby i owoce morza

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki octu ryżowego lub winnego
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 gotowe filety śledziowe (wypłukane lub w oleju)
olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.
Dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory wraz z olejem ze słoika, dodać ocet, pokrojone orzechy (można je wcześniej lekko zrumienić na patelni) i dokładnie wymieszać.
Filety śledziowe pokroić na kawałki, włożyć do miski i wymieszać ze wszystkimi składnikami, dolać oleju lnianego lub rzepakowego. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce, np. w słoiku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation