Kuchnia

Na obiad

Ciecierzyca na ostro

Składniki (4-6 osób):

800 g ciecierzycy, namoczonej przez noc w wodzie/ ewentualnie z puszki (u mnie namoczona przez noc)
2 cebule, drobno posiekane
1 łyżeczka imbiru, najlepiej świeżego, startego
1/2 łyżeczki czosnku
1 lub 2 papryczki chilli, najlepiej zielone, pozbawione pestek i drobno posiekane
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki masła ghee / masła zwykłego lub oliwy z oliwek
2 dojrzałe pomidory, pozbawione pestek, drobno posiekane (ewentualnie w porze zimowej pomidory w puszce)
1 łyżka kolendry mielonej
2 łyżki garam masala (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
2 łyżki soku z cytryny
2 lub 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:
W garnku o grubym dnie na rozgrzanym maśle/oleju poddusić cebulę, imbir, czosnek, papryczki i kurkumę, aż do zrumienienia. Dodać pomidory i chwilę podgotować aż zmiękną. Następnie dodać kolendrę i ciecierzycę. Gotować przez 10 minut. Wlać 250 ml wody (lub pozostałości po odsączeniu ciecierzycy z puszki) i gotować przez kolejne 10 minut. Przyprawić garam masala, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Jeśli danie jest zbyt gęste należy dodać odrobinę wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation