Kuchnia

Obiadowo ........

Biała kapusta duszona

Wiosna rozgościła się na dobre. Brakuje nam już tylko bazarku pełnego nowalijek. Wiosna kojarzy nam się od lat z młodą białą kapustą. Właśnie ona była w dzisiejszym seansie obiadowym główną gwiazdą na talerzu. Delikatna, soczysta, podkręcona kminkiem oraz słoninką kapusta to pierwszy zwiastun wiosny w naszym domowym menu.

kapusta biała młoda - 1 główka
marchew - 4 sztuki
krojone pomidory z puszki
boczek wędzony lub biała słonina - 30dag
cebula - 1 sztuka
kminek
koperek - pęczek
ocet
sól
pieprz


Główkę białej kapusty szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek lub słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki. Gdy zrobią się chrupkie, dorzucamy drobno posiekaną cebulę by ją zrumienić.

Miękką kapustę odcedzamy na durszlaku. Do pustego garnka po kapuście wrzucamy wytopiony boczek lub słoninkę z tłuszczem. Wrzucamy kapustę, pomidory razem z zalewą, startą na dużych oczkach marchew i posiekany drobno koperek. Dusimy kapustkę na małym ogniu przyprawiając kminkiem, solą, pieprzem i odrobiną octu do smaku.
Wystarczy już tylko 10 minut by można było duszoną białą kapustę podawać do na przykład kotletów mielonych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation