Kuchnia

Ryby

Pieczony dorsz po prowansalsku

Skladniki:
(dla 2 osob)
- 2 duze, miesiste filety z dorsza
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, posiekana
- 1 zabek czosnku, drobno posiekany
- 200 g pomidorow z puszki, odsaczonych z soku
- 1 lyzka kaparow
- garsc posiekanej swiezej bazylii
- 10 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pol
- 1/2 lyzki swiezego soku z cytryny
- 1/2 lyzeczki suszonego oregano
- czarny pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220 stopni. Rybe ulozyc w naczyniu zaroodpornym i odstawic. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc na niej cebule i czosnek przez okolo 5 minut, az zmiekna. Dodac pomidory, kapary, bazylie, oliwki, sok z cytryny i oregano, doprawic do smaku czarnym pieprzem. Gotowac przez 5 minut, mieszajac od czasu do czasu. Tak powstalym sosem polac rybe i piec przez 10-12 minut. Udekorowac natka pietruszki i cwiartkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation