Kuchnia

słodkości

Szarlotka koncertowa



Kolejne ciasto z jabłkami tej jesieni, tym razem jest to tradycyjna szarlotka z kratką. A dlaczego szarlotka koncertowa? Ja tłumaczę to sobie następująco: koncertowo znika z talerzyka i zawiera w sobie symfonię pysznych smaków.

Źródło: szarlotka koncertowa



Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 80 g masła lub margaryny

Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3 ), Schłodzić w lodówce.

Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce ( 21x21 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 15 minut w 180 st. C.



Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- 1 duży kisiel cytrynowy ( 58 g )
- 1/2 szklanki wody

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dolać wodę, dodać cukier i cynamon poddusić około 10 minut, na małym ogniu. Kisiel rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do jabłek, wymieszać, pogotować chwilę do zgęstnienia.

Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na paseczki. Paski układać na masie jabłkowej tworząc kratkę.

Piec w 180 st. C około 40 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.



Smacznego.


sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation