Kuchnia

Przekąski

Sałatka z gruszki z szynką
Sałatka z gruszki z roszponką, szynką szwarcwaldzką, pastą z fety i migdałami
3 porcje

składniki:
- 3 pękate gruszki- najlepiej te miękkie żółte lub zielone
- duża garść roszponki
- 100 g fety
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
- 5- 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- garść migdałów w słupkach
- pieprz
- pół opakowania saszetki oleju Kujawski z czosnkiem

Migdały podprażyć na suchej patelni, aż będą rumiane, odstawić. Fetę rozgnieść i połączyć z jogurtem oraz doprawić pieprzem, całości dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej pasty.
Roszponkę wymieszać z olejem czosnkowym, z szynki odkroić, jeśli jest tłuszcz.
Od gruszki odkroić spód, tak, aby swobodnie stała. Następnie pokroić ją na plastry o grubości ok 0.5 cm. Jeśli są pestki to je wykroić.
Na talerz ułożyć pierwszy plaster gruszki, następnie położyć trochę roszponki i kawałek szynki, przykryć kolejnym plastrem gruszki, posmarowanym pastą z fety, dodać trochę migdałów i roszponkę. Całość przykryć plastrem gruszki i ponownie ułożyć roszponkę i kawałek szynki. Czynności powtarzać do skończenia się plastrów gruszki.
Całość posypać jeszcze migdałami i podawać.
Smacznego!
-
Kobieceinspiracje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation