Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wieczniki
Składniki na ciasto (ok.12 sztuk):
1/4 litra wody (1 szklanka)
125g margaryny (1/2 kostki)
1 szklanka mąki
4-5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
400 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie

Przygotowanie: Zagotować 1 szklankę wody z połową kostki margaryny, dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia i dalej gotować rozcierając grudki. Po wystudzeniu masy wbijać kolejno po 1 jajku i ubijać mikserem ok. 10 minut. Ciasto wykładać łyżką na kształt kulek na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok. 30 minut w temperaturze ok.220 stopni Celsjusza. Upieczone wieczniki przekrawać na pół (poziomo) i przełożyć śmietaną zmiksowaną z cukrem i żelatyną. Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation