Kuchnia

Jedzenie

KOKOSOWA TARTA Z KASZY JAGLANEJ Z MARAKUJĄ

średnica 20 cm




SPÓD

60 g nieugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki cukru pudru

1 jajko

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej




MASA KOKOSOWA

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżeczki żelatyny

2 łyżki cukru pudru




3 marakuje




Kaszę podprażyć na suchej patelni i ugotować do miękkości. Następnie przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać cukier, jajko, olej kokosowy oraz mąkę kokosową. Całość wymieszać dokładnie przy pomocy miksera i przełożyć do formy (najlepiej silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Do nagrzanego wstawić formę ze spodem i piec około 30-35 aż spód ładnie się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Około 1/2 mleka odlać, namoczyć w nim żelatynę i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie mieszaninę podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia), mieszając do rozpuszczenia się żelatyny. Mleko z żelatyną połączyć z resztą mleka oraz cukrem. Masę wylać na upieczony i ostudzony spód. Umieścić w lodówce do czasu ściągnięcia masy. Przed podaniem wyłożyć na wierzch miąższ marakui.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation