Kuchnia

Tarty i mazurki

mocno czekoladowa tarta z wiśniami
spód:

180 g kakaowych herbatników

150 g rozpuszczonego masła




Dno foremki do tarty o wymiarach 11cm x 34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki umieścić w blenderze i zmiksować na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie połączyć. Masa powinna być bardzo wilgotna i kleista. Jeśli jest zbyt sucha, dodać więcej masła. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i formować korpus dociskając ciasteczka do blaszki. Wstawić do lodówki aż dobrze stężeje.




nadzienie:

3 jajka
30 g cukru
20 g masła
2 łyżeczki mąki
150 g gorzkiej czekolady
150 g wiśni w spirytusie lub w syropie



Wiśnie odsączyć z syropu i równomiernie rozłożyć na przygotowany spód z herbatników. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa jajeczna będzie gotowa, zmniejszyć obroty miksera i dodać czekoladę. Mieszać do dokładnego połączenia. Na koniec do masy przesiać mąkę. Otrzymanym musem przykryć równomiernie wiśnie ułożone na cieście, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez 10 minut. Ciasto wyjąć i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto wyjąć z formy i przed podaniem oprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation