Kuchnia

mięsa

Zapiekane Bitki ze schabu w sosie pomidorowym


Składniki:
ok 70dag chudego schabu bez kości
papryka (u mnie zielona)
duża cebula
puszka pomidorów krojonych bez skórki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta cukru
2 ząbki czosnku
pół szklanki wody
natka pietruszki
bazylia, oregano, papryka ostra, majeranek
sól, pieprz



Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster wkładamy w siatkę i z obu stron rozbijamy, aż mięso będzie cienkie (ok 3mm). Solimy z obu stron i odstawiamy na ok pół godziny do lodówki.
W międzyczasie myjemy i kroimy paprykę i cebulę.
Pomidory z puszki, wodę i koncentrat wlewamy do wysokiej miseczki. Delikatnie miksujemy, tak aby powstał gładki sos ( ja użyłam blendera). Solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy, pietruszkę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Schab kroimy w nieduże plastry i wykładamy na rozgrzaną patelnie i dosłownie przez minutę z obu stron je dusimy. Na tę sama patelnię po mięsie, wykładamy paprykę i cebulę i dusimy je do miękkości.
Warzywa dokładamy do sosu i mieszamy.
Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wylewamy na dno trochę sosu. Wykładamy na niego porcję bitek i tak na przemian. Na samą górę wylewamy cały sos.
Zapiekamy w 170stopniach przez ok 30 minut.
U mnie wersja z ryżem, ale są idealne również do ziemniaków.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation