Kuchnia

Mięso na różne sposoby

Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą

Składniki na ok. 20-25 sztuk:
-ok. 1/2 kg ziemniaków
-1 cebula
-1 ugotowana pierś z kurczaka
-1 mała puszka kukurydzy (200g)
-2 jajka
-150 ml mleka
-1 szklanka mąki
-sól, pieprz

Przepis:
Jajka ubić z mlekiem i mąką. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę ugotowaną pierś i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i na końcu połączyć z mieszanką jajeczno-mleczną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj trochę mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć tak jak zwykłe placki ziemniaczane, z obu stron na złoto. Podawać gorące z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation