Kuchnia

PYSZNE PRZEPISY

1. Marchewka z kminkiem i cytryną.
2. Seler z ziołami
3. Burak z gorczycą

Składniki:

- 1 kg marchewek średniej wielkości
- 1 kg małych buraków
- 1 średnia bulwa selera (ok. 1 kg)
- odrobina oleju do pieczenia (np. rzepakowego lub ryżowego)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, skrapiamy delikatnie olejem i dokładnie wcieramy go ręką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 1 godzinę. W połowie czasu pieczenia najlepiej przewrócić wszystko na drugą stronę. Po wyjęciu z pieca i dokładnym ostudzeniu warzywa (w całości, nieobrane) przechowujemy w lodówce do 5 dni. Bulwa selera może być pieczona w całości lub pokrojona na ćwiartki, a jeśli warzywa są ekologiczne, nie trzeba ich obierać przed miksowaniem na purée.

1. Składniki (na 2‒4 porcje):

- ok. 500 g upieczonej i obranej marchewki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta świeżo startej skórki z ekologicznej cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, poza skórką z cytryny, miksujemy na gładko. Zagrzewamy i podajemy. Skórkę z cytryny dodajemy bezpośrednio przed podaniem.

2. Seler z ziołami do wyboru
Składniki (na 4‒6 porcji):

- ok. 750 g upieczonego i obranego selera
- 1 łyżeczka suszonych ziół do wyboru (tymianku, rozmarynu, estragonu)
- odrobina niesłodzonego mleka roślinnego lub wody (opcjonalnie, dla ułatwienia miksowania)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Selera miksujemy na gładko, po czym przekładamy do miski lub rondelka, dodajemy wybrane zioła wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.

3. Burak z gorczycą
Składniki (na4‒6 porcji):

- ok. 600 g upieczonego i obranego buraka
- 2 łyżki musztardy francuskiej dobrej jakości

Przygotowanie:

Buraka miksujemy na gładko, po czym dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation