Kuchnia

Przystawki

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej typ 550
20 g otrębów pszennych + 1 łyżka do posypania
20 g świeżych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
40 ml oliwy z oliwek
roztrzepane jajko do posmarowania
Na farsz:
10 dużych pieczarek
1 duża cebula
4 łyżki zielonego groszku
1/2 kostki bulionu grzybowego
1 łyżeczka lnu mielonego
3/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej, świeżej bazylii

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i szczyptą soli, odstawiamy na kilka minut aż całość zacznie się pienić.
Rozczyn wraz z oliwą i solą dodajemy do mąki z otrębami i wyrabiamy ciasto, które następnie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, po godzinie jednokrotnie odgazowujemy ciasto przebijając je palcami.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Oczyszczone pieczarki i cebulę siekamy w dość drobną kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem dodając kilka łyżek wody.
Gdy pieczarki widocznie zmniejszą swoją objętość a całość podejdzie wodą, dodajemy łyżeczkę mielonego lnu i mieszamy przez chwilę.
Na koniec dodajemy groszek, bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku (podana w przepisie ilość sprawia, że paszteciki są mocno pikantne)

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt, który tniemy w spore kwadraty, a na każdym z nich kładziemy łyżkę farszu, sklejając później jak klasyczne pierogi. Gotowe trójkąty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy otrębami.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation