Kuchnia

Przystawki

Miniszaszłyki z ziołami

600 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
duża cebula lub kilka szalotek
oliwa do smażenia
cytryna
2 jajka
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 gałązki świeżego rozmarynu lub cząbru
sól
pieprz
ew. bułka tarta


Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie 5 minut. Do mielonego mięsa dodaj tymianek, paprykę, drobno posiekany rozmaryn (cząber) oraz wystudzoną cebulę z czosnkiem, wbij jajka, wciśnij sok z cytryny i porządnie wyrób w dłoniach na jednolitą masę.
Z masy uformuj 12 niedużych, podłużnych kotlecików. Nabij je na patyczki, dociskając mięso, żeby dobrze przylgnęło. Piecz szaszłyczki 10?15 minut w piekarniku z funkcją grillowania rozgrzanym do 200 st. C lub na grillu.
Możesz też usmażyć kotleciki na patelni grillowej. Dla bezpieczeństwa ? przed podaniem możesz zdjąć je z patyczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation