Kuchnia

słodkości

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Składniki (na 2 naczynia o wymiarach 10x16 cm):

- 100 g komosy ryżowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka błonnika kokosowego
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka płatków kokosowych
- 2 brzoskwinie
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka syropu klonowego
- 250 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:

Komosę ryżową przelewamy na sitku gorącą wodą. Przekładamy do miski, dodajemy cynamon, błonnik kokosowy, suszoną żurawinę i płatki kokosowe oraz obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Delikatnie łączymy składniki. W oddzielnej misce mieszamy jajko z ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mlekiem kokosowym. Zawartość obu miseczek mieszamy ze sobą. Przelewamy do żaroodpornych foremek i pieczemy w rozgrzanym do 170 C (termoobieg) piekarniku przez około 50 minut do czasu, aż komosa wchłonie cały płyn, a na wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation