Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto kakaowo – kokosowe z pestkami bez cukru, bez glutenu, wegańskie
Składniki:
Warstwa kakaowa:
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki pestek dyni
100g suszonych daktyli
1/2 szklanki kakao bez cukru
1 szklanka mąki kokosowej
3 nieduże, dojrzałe banany
Warstwa kokosowa:
100g wiórków kokosowych
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego

Warstwa kakaowa:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut.

2. Do blendera przełożyć pestki słonecznika i dyni, zmiksować. Przesypać je do miski i dodać mąkę kokosową, kakao. Do blendera przełożyć banany, namoczone daktyle i zmiksować, masę przełożyć do miski z suchymi składnikami, dokładnie wymieszać (powstanie wilgotna, gęsta masa).

3. Do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć kakaową masę i wyrównać.

Warstwa kokosowa:
4. Wymieszać razem wszystkie składniki na warstwę kokosową i przełożyć ją do blaszki na warstwę kakaową, wyrównać i dość mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Ciasto podawać schłodzone, przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation