Kuchnia

Food - zapiekanki z mięsem

Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy

składniki:

1 kg dużych ziemniaków nieobranych
sól i pieprz
1 łyżka oleju słonecznikowego lub arachidowego
200 g boczku bez skórki niezbyt drobno pokrojonego
800 g porów pokrojonych w cienkie plasterki
2 szalotki drobno posiekane
1 ząbek czosnku rozdrobniony
1 duże jajko
150 ml wytrawnego białego wina
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
25 g masła
200 g kiełbasy pokrojonej w plasterki grubości 5 mm
100 g miękkiego żółtego sera o wyrazistym smaku startego lub rozkruszonego

Zapiekanka z ziemniaków, porów i kiełbasy - sposób przygotowania: Ziemniaki gotować 25-30 minut w osolonej wodzie w dużym rondlu. Odcedzić, odstawić na kilka minut, by przestygły. Obrać ze skórki i rozgnieść. Piekarnik rozgrzać do 190oC. Olej rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać boczek i smażyć 2 minuty, stale mieszając. Dołożyć pory, szalotki i czosnek. Zmniejszyć mocno ogień i podgrzewać 3 minuty, nie przerywając mieszania. W tym czasie wymieszać jajko, wino i śmietanę z gałką muszkatołową i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Duże naczynie żaroodporne wysmarować połową masła. Rozmieścić na dnie połowę ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem, przykryć połową przygotowanej masy z porów, zalać połową masy jajecznej. Rozłożyć pozostałe ziemniaki, a na nich plasterki kiełbasy. Oprószyć pieprzem. Dodać pozostałe pory, wlać resztę masy jajecznej. Posypać serem. Na wierzchu rozmieścić kawałeczki pozostałego masła. Oprószyć pieprzem. Piec 45 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 220oC i piec jeszcze 10 minut, by zapiekanka ładnie się przyrumieniła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation