Kuchnia

Food - zapiekanki z mięsem

Zapiekanka Krzysztofa

Składniki

ok 8 ziemniaków
1/2 piersi z kurczaka
1 mała kiełbasa (15dag)
1cm kawałek sera mozzarella
1 mała cebula
4 pieczarki
200ml śmietany 30%
tymianek, sól, pieprz
przyprawa do gyros, czosnek
oliwa

pyszna i sycąca zapiekanka
Etapy przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (1łyżka). Kiełbasę i pieczarki kroimy w plastry - smażymy na patelni bez dodatku przypraw. Kurczaka kroimy w małe kawałki - podsmażamy na patelni z przyprawą do gyrosa i czosnkiem. Cebulę kroimy w piórka. Śmietanę mieszamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki tymianku. Gdy ziemniaki ostygną, do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy i układamy warstwami następująco: ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cebula, ziemniaki, kurczak, zalewamy śmietanką. Pieczemy około 15 minut, posypujemy startą mozzarellą i dopiekamy by ser się stopił. Ja nałożyłam mozzarellę od razu, dlatego trochę się "spiekła"..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation