Kuchnia

Kuchnia

Puszysty keks na białkach z owocami

Składniki na 2 formy 10cm x 20cm:

Ciasto ucierane:

5 białek
180 ml mleka 3.2%
1 łyżka pasty waniliowej
315 g mąki pszennej tortowej
5 g soli
170 g masła
250 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz:

300 g owoców umytych,osuszonych i pokrojonych w małą kostkę
cukier puder do oprószenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formy na keks wysmarować masłem, wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Białka umieścić w misce, dolać mleko oraz pastę z wanilii, roztrzepać rózgą do momentu zmieszania się składników. W misie miksera umieścić przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miękkie masło, cukier, sól i wlać pół szklanki roztrzepanych z mlekiem białek. Używając końcówki mieszającej ucierać ciasto do całkowitego połączenia się składników, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania dolać stopniowo, w trzech turach pozostałe białko mieszać do momentu, gdy ciasto będzie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, przelać do przygotowanych form, wyrównać. Na wierzch ułożyć owoce. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzić, oprószyć cukrem pudrem. Ja piekłam w jednej większej formie keksowej przez około godzinę i 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation