Kuchnia

Kaka niespodzianki

Pappardelle z kurczakiem i boczniakami
Składniki (na 4 porcje):

300 g suchego makaronu pappardelle
250 g boczniaka
opcjonalnie kilka pieczarek
1 mała cebula
1 podwójna pierś kurczaka
150 ml słodkiej śmietany 12%
1/4 pęczka natki pietruszki
1łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Przesmażamy razem około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki i pokrojone w plastry pieczarki. Podlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem na wolnym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec duszenia dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.
W międzyczasie gotujemy pappardelle al dente. Ugotowany, ciepły makaron wrzucamy do gorącego (ale już zdjętego z ognia) sosu, mieszamy, wykładamy na talerze i zajadamy. Makaron można także posypać startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation