Kuchnia

Gdy lubimy dobrze zjeść

Biszkopt:
8 jaj, 2 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki prawdziwego kakao.
Dodatkowo: opakowanie kremu do karpatki, opakowanie śmietankowego kremu tortowego, 3 opakowania galaretek, np cytrynowa, poziomkowa i Frugo.

Galaretki rozrobić z gorącą wodą (jak na opakowaniu), wlać do niezbyt głębokiego naczynia i odstawić do całkowitego zastygnięcia, następnie pokroić w kostkę.
Biszkopt:
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać 2 szkl. cukru i dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijać, dodać żółtka i ubijać. 3/4 gotowej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a do reszty wsypać 2 łyżeczki kakao i bardzo dokładnie wymieszać. Ciemną masę wylewać na jasną robiąc esy-floresy. Piec ok 30 min. Gotowy biszkopt przykryć ściereczką i odstawić. Gdy lekko przestygnie ściągnąć skórkę. Wystudzony biszkopt rozciąć na dwie części. Można nasączyć sokiem lub ponczem jeśli jest suchy.
Krem karpatkowy i tortowy zrobić wg. instrukcji na opakowaniach. Na jeden blat biszkoptowy wyłożyć masę karpatkową, na niej ułożyć kostki z galaretek i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki wysmarować kremem tortowym i ułożyć kostki z galaretek. Można posypać słodkim kakao lub pokruszoną skórą z biszkoptu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation