Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kotleciki z jajek

Składniki:
6 jajek (L) ugotowanych na twardo
1 jajko (surowe)
2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotlecików
pęczek szczypiorku
1/4 łyżeczki soli
Pieprz świeżo mielony
Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Jaja gotujemy na twardo (ok.7 - 8 min od chwili zagotowania). Studzimy, obieramy ze skorupek.
Szczypiorek myjemy, siekamy.
Do malaksera wrzucamy: jajka ugotowane, jajko surowe, tartą bułkę (2 łyżki) szczypiorek, sół i pieprz. Siekamy dokładnie, ale niezbyt długo. Składniki muszą się wymieszać aby powstała jednolita masa z widocznymi kawałkami białek i szczypiorku.
Na talerz wysypujemy tartą bułkę, z masy jajecznej formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, układamy kotleciki na gorącym tłuszczu i smażymy do zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy płomień, dodajemy łyżeczkę masła, przykrywamy patelnię i tak dusimy kotleciki przez ok. 15 min.
Podajemy ciepłe z sałatą z rukoli lub szpinaku.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation