Kuchnia

Keep calm and eat fish and seafood

Zupa rybna przepis. Wyśmienita, pożywna i kolorowa zupa rybna

Moja ulubiona zupa? Zupa rybna według prastarej Helskiej receptury.

Zupa rybna, którą lokalnie nazywamy „Izdebką” – od nazwy przecudownej Helskiej knajpy, w której zupę jadaliśmy codziennie przez tydzień. Mało tego gdy tylko posmakowaliśmy tej wybornej zupy – postanowiliśmy zacząć z uporem maniaka wyłudzać przepis i chyba się udało. Jako zdjęcie dołączam nasze oryginalne zapiski, które przechowujemy w sejfie;)

Zupa rybna składniki:

około 700 gramów ryby – najlepszy będzie dorsz i głowa łososia

włoszczyzna – może być mrożona

kilka ziemniaków

śmietana 18%

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz

słodka czerwona papryka

odrobina soku z cytryny lub octu

vegeta dla fanów glutaminianu

Zupa rybna przygotowanie:

Smażymy na oliwie włoszczyznę z odrobiną słodkiej czerwonej papryki – tu tkwi cały sekret pięknego koloru tej wspaniałej zupy. W międzyczasie do sporego garnka z rybnym bulionem lub z warzywną kostką rosołową wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, powoli gotujemy, aż ziemniaki trochę się podgotują, następnie dodajemy podsmażone na oliwie, pokrojoną w cienkie paski włoszczyznę: marchew, pietruszka, por i seler. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rybę – jeśli mamy głowę ryby zaczynamy gotować ją razem z ziemniakami, jeśli mamy tylko filety, aby ich nie przesuszyć dodajemy je teraz – na sam koniec gotowania. Dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i jeśli cięgle kolor zupy jest mało wyrazisty dosypuję słodkiej papryki. Gdy ryba się zetnie dodaję kwaśną śmietanę – najlepiej poznać oba płyny w osobnej misce z odrobiną soli – śmietanę dodaję po zdjęciu zupy z ognia. Następnie solidnie posypuję zupę rybną pietruszką, i skrapiam sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation