Kuchnia
Keep calm and eat fish and seafood
Paella
- ryż paraboiled (w realiach hiszpańskich arroz bomba)
- kurkuma
- kukurydza z puszki
- pieczarki marynowane
- papryka kolorowa (najlepiej czerwona i zielona, swieża, a jeśli o nią trudno to marynowana)
- cebula (lekko zrumieniona)
- czosnek
- owoce morza (małze, krewetki, surimi: zwykłe paluszki, ale zachęcam też do spróbowania surimi w kształcie i o smaku krewetek królewskich lub szczypców krabowych)
- kurczak (pierś przysmażona lub inne części kurczaka pieczonego lub grillowanego jak skrzydełka czy kuleczki)
- cytryna
- pomarańcz (lub inne owoce w celu ozdobnym)
- oliwa z oliwek
- ocet winny lub cytryna
- pieprz, sól, zielenina do przybrania
- duza patelnia, patelnia elektryczna lub blaszka płaska
Jak to przygotowac ?
Ryż paraboiled gotujemy wg. przepisu umieszczonego na opakowaniu (czyli ok.18-20 min.)z 1 różnicą : do wody dodajemy oprócz soli, 1 lyżkę kurkumy, która nada naszemu ryżowi niepowtarzalny, zółty kolor.
Ja danie to przygotowuję zazwyczaj na ok. 10-12 osob więc gotuję 4 woreczki ryżu, ale
to oczywiscie zależy od ilości dzióbków do wykarmienia :)
Ok 50 dkg owoców morza (wg. gustu) : ja kupuję mrożone, przelewam je na sitku wrzątkiem, a następnie smażę na maśle z dodatkiem tartego czosnku ok. 10 min i odstawiam,
Paprykę swieżą kroję na paski i podsmażam na oleju (marynowana kroję i nic więcej).
Kurczak : piers przygotowuje podobnie jak do sosow : krije na kostke lub paseczki, dodaje przyprawe do grilla lub sol, pieprz i papryke slodka lub ostra (w zaleznosci od podniebienia). Jeżeli decyduję się na skrzydełka, to również doprawiam je i smaże na patelni na rumiano (oczywiscie paella może składac się jedynie z owoców morza i warzyw, ale ja bardzo lubię to, może dla niektórych, zaskakujące połączenie drobiu i morskich robaczków).
Teraz proponuję przygotować dużą patelnie (w zależności od ilości ryżu) lub płaską (ale taką, w której będziemy w stanie wymieszać wszystkie składniki) blaszke do piekarnika.
Na początek wysypujemy żółciutki ryż, następnie odcedzoną kukurydzę, pieczarki marynowane, dolewamy 2 lyżki oliwy, następnie mieszamy, dorzucamy owoce morza(kilka okazów zostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy paprykę calość mieszamy, doprawiamy pieprzem (w razie koniecznosci solą), paryką (slodka lub pikantna), sokiem z cytryny lub octem winnym.
Calość ozdabiamy (proszę czerpać inspiracje z zalączonego zdjęcia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, jezeli ryż jest dość suchy, polewamy jeszcze danie oliwą przed włożeniem do pieca , można podgrzewać rownież na gazie lub patelni elektrycznej.
Prosze uwazac, zeby paella sie nie przypalila od spodu, kontrola wskazana.
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