Kuchnia

Słodkie przyjemności

Ciasto jagodowa kubanka - PrzyslijPrzepis.pl

5 jaj,
1 szklanka mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,

Na krem:
2 szklanki mleka,
2 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki kremu typu nutella,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki cukru,
200 g masła

Na jagodową bitą śmietanę:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
2 śmietany fix,
3 łyżki cukru pudru,
¼ szklanki soku jagodowego,
1 czubata łyżka żelatyny

Dodatkowo:
słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego),
16 – 18 herbatników maślanych,
16 – 18 herbatników kakaowych,

Do dekoracji:
½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki,
kawa rozpuszczalna,
świeże lub mrożone jagody
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jagodowa kubanka

1. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić.
2. Przygotować krem.
Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić.
Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników.
3. Przygotować bitą śmietanę:
Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
4. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać.
5. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami.

Porady
Biszkopt możemy nasączyć dowolnym ponczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation