Kuchnia

dieta

Fit ciasto espresso
Składniki na ciasto:
200 g daktyli suszonych
1½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
1¼ szklanki wody
½ łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
2. Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
3. Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
4. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku. ( Po tym czasie sprawdzić czy patyczek włożony w środek wychodzi suchy jeżeli tak to) należy wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 15 minut ( jeżeli nie wydłużamy pieczenie jeszcze o 10 minut. )
Składniki na krem czekoladowy:
2 dojrzałe awokado
1 duży banan lub 2 małe
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Z awokado usunąć pestkę i zmiksować wszystkie składniki. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation