Kuchnia

dieta

Wegańska tarta z truskawkami i kokosową śmietanką

SKŁADNIKI:

Spód:
1,5 szklanki mąki (dowolnej, u mnie była szklanka pełnoziarnistej pszennej i pół szklanki jaglanej)
szczypta soli
łyżka cukru pudru/pół łyżki stewii/nieco więcej niż łyżka ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki wiórków kokosowych
chłodna woda

Kokosowa masa śmietanowa:
puszka schłodzonej śmietany kokosowej
cukier/stewia/ksylitol do smaku
opcjonalnie trochę wiórków kokosowych
opcjonalnie kilka kropel ekstraktu waniliowego
świeże truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki lub inne owoce do dekoracji



WYKONANIE:

Spód:

Mąkę mieszamy z solą, cukrem i wiórkami, dodajemy olej i mieszamy, aż wytworzą się grudki. Dodajemy po odrobinie wody, cały czas zagniatamy ciasto – wszystko do czasu aż przestanie się kleić do rąk. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

Po tym czasie wyciągamy z lodówki naszą kulę ciasta, formę wykładamy papierem do pieczenia, na nią kładziemy ciasto – ja preferuję metodę ścierania go na tarce. Można również po prostu rozpłaszczyć ją dłońmi.

Moja forma ma średnicę 21 cm, ale nic się nie stanie jeśli będzie odrobinę mniejsza lub większa.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut do delikatnego zarumienienia.

Wegańska bita śmietana:

Bierzemy gęstą część mleka kokosowego z puszki. Ważne, żeby przed ubijaniem puszka spędziła minimum 24 godziny w lodówce. Najlepiej niech po prostu jakaś zawsze tam stoi.

Ubija się ją dokładnie tak samo jak normalną. Na koniec dodajemy stewię, ksylitol lub cukier do smaku. Możemy wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i ekstraktem waniliowym. Gotową śmietanę wykładamy na upieczony i ostudzony spód. Dekorujemy kawałkami truskawek. Możemy posypać na wierzchu wiórkami kokosowymi.

Najlepiej wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny, wtedy śmietana fajnie zgęstnieje. Mi się czekać nie chciało, ale nie zamierzam się tłumaczyć dlaczego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation