Kuchnia

PRZEKĄSKI

Ciasto na pizzę bez wyrastania / bez rośnięcia - najszybsze, najlepsze

Odkąd odkryłam ten przepis korzystam wyłącznie z niego. Ciasto na pizzę bez wyrastania wydało mi się zbyt idealne by było prawdziwe... a jednak!:)
- jest miękkie i puszyste
- nie czuć w nim drożdży
- sami decydujemy czy będzie miękkie czy chrupiące zależnie od czasu pieczenia
- jeśli chcemy grube ciasto, podwajamy porcję bez obaw, że ciasto się nie upiecze (pieczemy wtedy 20 minut)
- możemy zrobić z niego również małe pizze- pizzerinki
- możemy rozłożyć ciasto na całą blachę lub uformować kształt klasycznej pizzy



1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli

1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
2. Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika nasmarowaną olejem lub formujemy kształt klasycznej pizzy zawijając brzegi.
3. Na ciasto układamy ulubione składniki. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation