Kuchnia

PRZEKĄSKI

Spring rolls
Składniki (na 8 sztuk):

8 arkuszy papieru ryżowego
2 suszone grzyby mun (w zamian mogą być np. pieczarki)
30 g cienkiego makaronu ryżowego
4 rzodkiewki
łyżka kiełków fasoli mung
6 listków bazylii
jedna dymka ze szczypiorkiem
duży liść kapusty pekińskiej
1/4 czerwonej papryki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki winnego)

Przygotowanie:

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy, kroimy na mniejsze części. Grzyby mun moczymy około 20 minut we wrzątku, następnie kroimy w cienkie paseczki (julienne). Tak samo kroimy kapustę, rzodkiewkę i bazylię, zaś paprykę w kosteczkę. Szczypiorek z dymką drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu mieszamy i doprawiamy sosem sojowym oraz octem. Papier ryżowy przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na każdym arkuszu układamy farsz i zwijamy jak krokiety. Każdy spring roll możemy przewiązać szczypiorkiem, żeby nie rozpadał się podczas jedzenia. Jemy maczając je w sosie np. słodko pikantnym chili (ja np. kupiłam gotowy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation