Kuchnia

Kuchnia

Pizza puszysta | Kwestia Smaku


Składniki
4 pizze 25 cm

1 i 1/2 szklanki wody niegazowanej (np. źródlanej lub mineralnej, ewentualnie zwykłej wody)
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
4 łyżki oliwy extra + do posmarowania ciasta i blach
1 pełna łyżeczka soli

Dodatki:

8 plastrów cieniutko pokrojonej delikatnej i chudej szynki
około 1/2 bakłażana
1/2 cebuli
suszone oregano

Sery:

1 kulka białej mozzarelli
około 100 g tartej mozzarelli
około 100 g sera camembert

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:

4 pomidory
1 łyżka oliwy
1 łyżka suszonego oregano

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Połowę ilości wody lekko podgrzać w garnuszku (ma być tylko ciepła, w żadnym wypadku nie gorąca). Do wody dodać pokruszone drożdże (muszą być ogrzane w temp. pokojowej) oraz cukier, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 5 - 10 minut (drożdże zaczną się pienić). W tym czasie podgrzać resztę wody (ma być tak samo ciepła jak poprzednio).
Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże jednocześnie mieszając łyżką zagarniając nowe części mąki. Dodać drugą połowę wody i oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą wyjąć ciasto na stolnicę i rękami delikatnie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).
Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do dużej oraz szerokiej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto ma podwoić objętość, wyraźnie urosnąć i napuszyć się (w lecie wystarczy około 30 - 40 minut, w chłodne dni trochę dłużej). W międzyczasie przygotować dodatki, lub przynajmniej tylko ich część, resztę możemy dokończyć gdy ciasto będzie rosło w blaszkach.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na 4 części. 4 blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 6 - 7 mm. Uformować boczy rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni C oraz dokończyć przygotowywanie dodatków.
Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłożyć nadzienie na pierwszą pizzę pomijając boczny rant: po około 2 - 3 łyżki sosu pomidorowego, około 1/4 szklanki tartego sera (mieszanki 2 startych mozzarelli) oraz 4 - 5 kosteczek sera camembert. Na wierzch położyć plasterek przekrojonej szynki oraz 2 bardzo cienkie plasterki bakłażana. Dodać trochę cebuli pokrojonej w piórka i posypać szczyptą suszonego oregano.
Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec przez około 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione (dla pizzy z większej ilości ciasta i w większej blaszce czas pieczenia można wydłużyć, np. do 20 minut). Gdy brzegi ciasta będą zrumienione można sprawdzić łopatką czy spód pizzy jest również zrumieniony i chrupiący. W międzyczasie ułożyć składniki na kolejną pizzę. Wyjąć upieczoną pizzę z piekarnika i wstawić kolejną.

Dodatki:

Sos pomidorowy: Pomidory włożyć do wrzątku, wyjąć po 10 sekundach, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i sok. Miąższ pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzaną dużą patelnię, dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę suszonego oregano, doprawić solą i smażyć na dużym ogniu przez około 15 minut aż sok wyparuje, pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać. Odstawić z ognia i ostudzić.

Wskazówki

Poza sezonem na świeże pomidory możemy zrobić sos przecieru pomidorowego lub z pomidorów z puszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation