Kuchnia

Kuchnia

Krokiety ziemniaczane z orzechami - wegetariańskie krokiety



Składniki:

(3-4porcje)

1kg ziemniaków
1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
50g orzechów włoskich
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą, posól i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Nie używaj blendera, aby nie utworzyła się kleista papka.
Na suchej patelni upraż 50g orzechów, a następnie posiekaj je niezbyt drobno.
Natkę pietruszki posiekaj i całość dodaj do ziemniaków.
Dodaj jajko, pieprz i ewentualnie sól do smaku (pamiętaj, że ziemniaki już były solone) i dokładnie wymieszaj łyżką nie ubijając zbyt intensywnie.
Z masy formuj wałeczki i następnie panieruj je w jajku i bułce wymieszanej z mąką.
Smaż na złoty kolor z każdej strony wkładając na rozgrzany tłuszcz.
Podawaj z dipami lub sosem np. grzybowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation