Kuchnia

Przepisy

Ciasto bananowe bez pieczenia - PrzyslijPrzepis.pl

Składniki
Masa

- 3 szklanki mleka;
- 20 dkg miękkiego masła;
- 2 budynie bananowe z cukrem;
- 1 łyżka soku z cytryny.

Dodatkowo

- 4 banany;
- 1 galaretka pomarańczowa;
- ok. 35-40 sztuk herbatników;
- ok. 16 sztuk okrągłych biszkoptów.
Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto bananowe bez pieczenia

1. Zagotuj 2 szklanki mleka, a w pozostałym rozpuść budynie. Wlej na gotujące się mleko i zagotuj. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Miękkie masło utrzyj na puch. Gdy masło będzie puszyste, nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Ucieraj do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Na końcu dodaj sok z cytryny i jeszcze chwileczkę ucieraj.
Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłóż np. folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę herbatników, na nie wyłóż 1/3 masy. W masę możesz wcisnąć kilka plasterków banana. Następnie ułóż biszkopty, kolejną warstwę masy, plasterki bananów (delikatnie posmaruj je masą). Jeszcze raz ułóż herbatniki (możesz zostawić przerwy między nimi), masę i plasterki banana.
Na wierz ciasta wylej tężejącą galaretkę i wstaw do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation