Kuchnia

Przepisy

EKSPRESOWY SERNIK Z NUTELLĄ
SKŁADNIKI:

opakowanie sucharów (zwykłych np Mamuta)
słoik (400g) Nutelli
80 dkg serka homogenizowanego (musi być w miarę gęsty) - ja użyłam serka waniliowego ze znanej polskiej sieci
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku (w oryginale jej nie ma)
owoce (u mnie trzy banany)
2 galaretki (fajniejsze są jakieś ciemne)


Suchary rozgniatamy lub rozdrabniamy w blenderze. Nie można z nich zrobić całkiem drobnego proszku, dobrze jest gdy zostaną całkiem spore grudki. Suchary wymieszać z nutellą, masę wyłożyć na spód blaszki (25x35 cm) i dość mocno ją ugnieść.

Galaretki rozpuścić w 0,75 litra wody. Odstawić do wystygnięcia.

Serek wymieszać z rozpuszczoną żelatyną - przypominam, że w oryginale jej nie ma - ja wolałam uniknąć pływającego serka, więc dla pewności ja dodałam. Ser wyłożyć na masę nutelkową.Owoce ułożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation