Kuchnia

light

DELIKATNY KURCZAK ORZECHOWY Z KUSKUSEM.

Składniki: (4 porcje)
2 piersi z kurczaka,
1/2 brokuła,
1 mała marchewka,
150 g kaszy kuskus (polecam Sante, do kupienia tutaj),
3 łyżki sosu sojowego,
4-5 kopiastych łyżkek masła orzechowego (polecam crunchy z kawałkami orzeszków),
1,5 łyżki kremowego serka,
2 łyżki solonych/prażonych orzeszków ziemnych,
50 ml wody,
sól (najlepiej morska), pieprz, sproszkowany czosnek i chilli.

Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki. Marchew obrać. Warzywa gotować na parze (brokuł - 10 min.; marchew - 20 min.) Kurczaka pokroić, wymieszać w miseczce razem z 1,5 łyżki sosu sojowego. Doprawić czosnkiem, chilli i pieprzem. Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, kiedy kurczak zacznie się ścinać, dodać orzeszki i pokrojoną marchewkę, pod koniec smażenia posolić. Dodać masło orzechowe i wodę, zamieszać, następnie serek i sos sojowy, połączyć wszystkie składniki, ściągnąć z ognia. Jeśli zajdzie taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem.
Kaszę kuskus zalać osolonym wrzątkiem centymetr ponad powierzchnię kaszy. Po 5 min. kasza jest już gotowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation