Kuchnia

smakołyki

Pasta z wędzonych szprotek | Karo in the Kitchen

SKŁADNIKI
200g szprotek wędzonych (po oczyszczeniu – waga po usunięciu łbów i ogonków)
50g suszonych pomidorów z oleju (6-7 połówek)
40g szalotek ( 2 małe)
100g smarownego serka twarogowego ( u mnie Mój Ulubiony)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka Sriracha Mayo albo ½ łyżeczki ostrego sosu typu Sriracha, Tabasco – do smaku

Do przygotowania pasty wybierzcie świeże wędzone szprotki – te w oleju będą za tłuste. Rybek nie obieramy – odcinamy im tylko głowy i ogonki, mięso wrzucamy do blendera – razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera.

Przekładamy do miseczki i schładzamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation