Kuchnia

smakołyki

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIEPRZEM.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z PIEPRZEM I SOSEM PIECZARKOWYM
przepis pochodzi z KWESTII SMAKU

1 polędwiczka wieprzowa około 500g (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki utłuczonego w moździerzu czarnego pieprzu
2 łyżki oleju roślinnego
sól

SOS
350 g pieczarek
kilka suszonych grzybów
1/2 szklanki gorącego bulionu
1 szalotka
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki sosu worcester
1 łyżka masła
1 łyżka musztardy dijon
1 kieliszek brandy
1/4 szklanki gęstej śmietany ( oryginalnie w przepisie 30%, ja dałam 18%)

PUREE
ugotowane ziemniaki
chrzan
masło


Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Bulion zagotować razem z grzybkami, a następnie wymieszać z sosem worcester. Przygotować pieczarki, oczyścić je, a większe przekroić na pół. Pokroić cebulę i posiekać natkę pietruszki.
Polędwicę posolić, wysmarować olejem i obtoczyć w potłuczonym pieprzu. Na patelni rozgrzać resztę oliwy (użyłam patelni którą można wstawić do piekarnika) i obsmażyć doprawioną polędwicę na złoty kolor. Następnie patelnie razem z polędwicą wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. Upieczone mięso wyjąć i odłożyć na około 10 minut.
Na tej samej patelni roztopić masło, na które następnie włożyć cebulę. Zeszklić ją i dorzucić pieczarki. Wszystko smażyć chwilę do zrumienia pieczarek. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę pogotować. Następnie wlać przygotowany wcześniej bulion, sos worcester i śmietanę, uważając aby się nie zważyła. Całość zagotować i gotować około 5 minut aż zgęstnieje. Na koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki. W razie konieczność sos dosolić.
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu rozgnieść. Dodać do smaku chrzan oraz masło. Całość wymieszać.
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation