Kuchnia

kuchnia

Klasyczna amerykańska zapiekanka makaronowo - serowa


Składniki
ilość porcji: 6

1 opakowanie (450 g) makaronu kolanka
450 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) w plasterkach
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 puszka (450 ml) niesłodzonego skondensowanego mleka

Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 190°C. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować przez 8 do 10 minut, aż będzie al dente, odcedzić.
Wysmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne. Ułożyć na dnie 1/4 ugotowanego makaronu, a na to położyć 1/4 sera. Porozkładać na wierzchu kawałeczki masła i doprawić solą i pieprzem. Powtórzyć warstwy w tej samej kolejności trzykrotnie. Na koniec polać wszystko równomiernie skondensowanym mlekiem.
Piec bez przykrycia przez godzinę, lub do momentu gdy wierzch nabierze złotobrązowego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation