Kuchnia

bożonarodzeniowa kuchnia

Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Składniki:

1 kg buraków
1 borowik (sam kapelusz) lub 4 podgrzybki
1 por z liśćmi
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
1 jabłko
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ziarna czarnego pieprzu
1 szklanka zakwasu buraczanego (tutaj znajdziesz przepis: Zakwas z buraków wg Magdy Gessler)
majeranek
uszka (zobacz przepis na: uszka z grzybami)
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler – Wykonanie:

Buraki wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec do czasu aż będą miękkie. Pod koniec pieczenia dorzucić do piekarnika por i cebulę (powinny się zarumienić).
Upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka wraz z cebulami i porem, dodać obrany i zgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jabłko pokrojone na ćwiartki (i pozbawione gniazd nasiennych) grzyby i zalać zimnym bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Przecedzić.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, dodać zakwas (1 szklankę lub więcej do smaku). Nie gotować! Podgrzewać (bez wrzenia) jeszcze przez ok. 10-15 minut. Na koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Posypać majerankiem. Podawać z uszkami (zobacz przepis na: uszka z grzybami). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation