Kuchnia

bożonarodzeniowa kuchnia

Sałatka szuba - śledzie pod pierzynką
5 filetów śledzia a'la matjas
cebula
3 ogórki kiszone
3 jajka na twardo
2 ziemniaki
3 niewielkie buraki ugotowane albo buraczki marynowane np tarte domowe
2-3 łyżki majonezu
niecała szklanka jogurtu
sól
świeżo mielony pieprz



Filety śledziowe wymoczyć w wodzie albo mleku przez kilka godzin. Następnie pokroić w kostkę. Cebule również drobno posiekać. Ogórki, i ziemniaki, buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli użyjemy marynowanych tartych jak ja to wystarczy je tylko dobrze odcedzić z zalewy. Białka oddzielić od żółtek, osobno zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem. Sałatkę układać warstwami w misce lub szklaneczkach w kolejności:
śledzie
sos jogurtowy
pieprz
cebula
ogórki
ziemniaki
sos jogurtowy
pieprz
buraki
sos jogurtowy
białka jajek
żółtka jajek
pieprz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation