Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym | Kwestia Smaku

4 ziemniaki
4 jajka
4 ogórki kiszone
100 g cienko krojonego boczku lub szynki parmeńskiej
szczypiorek
sos majonezowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki obrać (młode ziemniaki oskrobać). Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i pokroić w nieco większą kostkę.
Jajka ugotować na półtwardo (włożyć do garnka z wodą, nastawić i gotować 5 minut od zagotowania wody, zalać zimną wodą), obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę.
Boczek lub szynkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni na małym ogniu (boczek smażymy ok. 10 minut, szynkę parmeńską krócej, ok. 3 minuty, najlepiej z dodatkiem oliwy).
Wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowego
W szerokiej salaterce ułożyć: ziemniaki, jajka, ogórki, posypać szczypiorkiem i polać sosem. Po wierzchu posypać zrumienionym boczkiem lub szynką parmeńską. Udekorować natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation