Kuchnia

Kuchnia - przetwory

Pasta paprykowa



Składniki

2 kg czerwonej papryki
2 papryczki chili/lub więcej
1 koncentrat pomidorowy
40 ml octu
2,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek cukru


Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i białych błonek.

Papryczki chili myjemy i pozbywamy nasionek.

Do garnka wkładamy pokrojone papryki, wlewamy odrobinę wody i gotujemy przez 30 minut.

Następnie wszystko miksujemy blenderem. Ma powstać gęsty sos, ale gdzie nie gdzie mają być kawałeczki papryki.

Sos paprykowy gotujemy tak długo, aż zrobi się gęsty, coś jak ketchup.

Na sam koniec dodajemy ocet, sól, cukier, pieprz i ewentualnie jeśli nam mało ostre dodajmy jeszcze chili w proszku. Całość gotujemy przez 5 minut, przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation