Kuchnia

smacznego !

Jabłka w słoikach na zimę

SKŁADNIKI

Jabłka dobre do rozpieku
- u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta
- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .

PRZYGOTOWANIE

Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).

Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :)

Można też dodać do jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon.
Ja robię same jabłka i w zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to do
szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie...

Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation