Kuchnia

przetwory

Likier różany - przepis ze Smaker.pl


owoce dzikiej róży pokrojone w paseczki, 50 dag
skórka z 1 pomarańczy
cynamon, 1/2 laski
płynny miód (lipowy lub akacjowy), 200-250 ml
woda, 250 ml
winiak, 1 l
Spirytus, 125 ml

Owoce umyć, usunąć szypułki, oczyścić z pestek. Wrzucić do dużego słoja lub gąsiora razem ze skórką pomarańczy i cynamonem (pamiętajmy, by przed obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mog popsuć smak likieru!).

Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie zamknąć, postawić na nasłonecznionym parapecie i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. 3. Wodę z miodem wlać do rondelka, mieszając ugotować gęsty syrop. Stopniowo dodać nalewkę. Gotowy likier wlać do słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na 2-3 miesiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation