Kuchnia

kulinaria

Szarlotka z ciastem twarogowym


Uwielbiam szarlotki, niby takie proste ciasto z jabłkami, a tyle możliwych wersji, oto kolejna z nich, tu modyfikacja dotyczy dodatku sera do ciasta.

Mięciutkie, serowe ciasto i aromatycznie cytrynowe jabłuszka, jedyny minus, to konsystencja ciasta, które nie daje się zwyczajnie rozwałkować, trzeba nakładać, pomagając sobie łyżką, ale nic to, warto.

Źródło: szarlotka


Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 250 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- 1,5 kg jabłek
- sok i skórka starta z 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru brązowego jasnego
- 1 łyżeczka cynamonu


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać pokrojone na kawałki masło, zagnieść , aż przybierze postać kruszonki. Dodać ser i jajko, wszystko razem połączyć.

Ciasto jest bardzo miękkie i nie da się wałkować. Wstawić je do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( ja tak zrobiłam ), posypać skórką cytrynową i pokropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć blaszkę ( 25x30 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia, można sobie pomóc rozprowadzając ciasto łyżką moczoną w zimnej wodzie.

Na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie drugą część ciasta.

Piec około 40 minut w 190 st. C. Można posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation