Kuchnia

ciasta

Błyskawiczne ciasto z jabłkami, czyli szarlotka dla leniwych
Błyskawiczne ciasto z jabłkami, czyli szarlotka dla leniwych
06 sie

Szybko, smacznie, prosto i – co najważniejsze – z jabłkami :) Czyli ciąg dalszy papierówkowych szaleństw.
Tym razem przepis na najprostszą szarlotkę, jaką znamy. Przepis na dzisiejsze ciasto z jabłkami pochodzi z książki „Kuchnia polska. 1500 przepisów” Małgorzaty Caprari, którą sprezentowała nam Babcia. Choć może to dziwnie zabrzmi, Babcia nie lubi gotować, woli oglądać mecze piłki nożnej i siatkówki. A jeśli już musi gotować, wybiera najprostsze wersje dań, co i tak wychodzi jej znakomicie. Jak widać, przejęta książka, do której Babcia zajrzała może ze dwa razy, od razu poszła u nas w ruch…

Ciasto z jabłkami

Składniki:

* 6 dużych jabłek (np. papierówek)
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki zagęszczonego soku malinowego (lub wiśniowego)
* 3 łyżki rodzynek
* 3 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* masło i bułka tarta do foremki

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.
2. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do jabłek razem z sokiem, rodzynkami, oliwą i jajkami. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na ok. 45 minut.

Jedz jabłka :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation