Kuchnia

Kuchnia.Torty i ciasta

Genialny tort winogronowo-gruszkowy
Składniki na biszkopt

5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Składniki na żelkę gruszkową

2 duże gruszki (około 650 g całość)

5 łyżeczek żelatyny plus 60 ml wody

200 ml wody

60 g cukru

1 cukier waniliowy (8g)

1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na mus z białej czekolady

150 g białej czekolady

700 ml śmietany 30%

80 ml gorącego mleka

4 łyżeczki żelatyny

400 g winogron

Składniki na poncz

150 ml wody przegotowanej

1 łyżka cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny



Składniki na polewę

120 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki 30%

20 g masła



Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.

4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone). Ostudzić i przekroić na połowę.

5. Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Włożyć do rondla wraz z 200 ml wody, cukrem kryształem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Zagotować i trzymać na delikatnym ogniu przez 10 minut. Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gruszki odstawić z ognia, zmiksować blenderem i do jeszcze ciepłego musu dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. (Można również wstawić żelatynę do mikrofali lub do kąpieli wodnej na chwilę i tak rozpuszczoną wymieszać z musem gruszkowym). Odstawić mus gruszkowy do lekkiego stężenia.

6. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Następnie zalać gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia i połączyć z rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladą.

7. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać łyżkę śmietanki do czekolady i wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę śmietanki i znów wymieszać. Tak zahartowaną czekoladę dodać do reszty śmietany i wymieszać. Wstawić masę na około 10-15 minut do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć. Składniki na poncz wymieszać.

8. Na paterze umieścić pierwszy blat, nasączyć połową ponczu i posmarować żelką gruszkową. Wstawić na kilka minut do lodówki do stężenia. Następnie wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, pokrojone w plasterki winogrona i znów 1/3 masy, a później przykryć drugim blatem, który należy skropić resztą ponczu. Posmarować wierzch i boki tortu pozostałą masą śmietankową. Tort wstawić do lodówki i bardzo dobrze schłodzić (przez co najmniej 3-4 godziny).

9. Śmietankę, pokruszoną czekoladę i masło umieścić w szklanej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Polewa powinna mieć konsystencję jogurtu naturalnego- wtedy będzie tworzyła na cieście piękny wzór. Dowolnie udekorować- u nas ugotowana gruszka z syropu i listek melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation