Kuchnia

Kuchnia.Torty i ciasta

Przepis na ciasto marchewkowe z waniliowa polewą

85 g sułtanek
sok z 1 pomarańczy
125 ml oleju ze słonecznika
85 g mąki pełnoziarnistej
85 g maki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
175g jasnego cukru brązowego (light brown soft)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników(mixed spice)
2 jajka, roztrzepane
175 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce(2 duże marchwie)


na polewę:

100 g serka typu philadelphia
25 g masła, bardzo miękkiego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
175 g cukru pudru, przesianego


Sułtanki namaczamy w soku pomarańczowym prze 3-4 godziny lub całą noc.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą keksówkę.
Przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawy i pół lyżeczki soli umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej olej i jajka, dobrze mieszamy. Dodajemy marchewkę, orzechy i sułtanki wraz z pomarańczowym sokiem. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Na polewę ubijamy serek, masło, wanilię i cukier, aż masa będzie gładka. Chłodzimy. Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Dolną połówkę smarujemy połową masy, przykrywamy drugą połówką. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy połówkami orzechów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation