Kuchnia

CIASTA I DESERY

spód:
150 g ciastek owsianych lub zwykłych herbatników
3 łyżki oleju
2-3 łyżki wody

masa:
1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g)
1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych na noc
1 dojrzały banan
400 g tofu
2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu

polewa:
3 łyżki oleju kokosowego
3-4 krople naturalnego słodzika (stewia)
3 łyżki wody
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania przepisu:

Sernik bez sera z dynią

1. Przygotować spód:
Ciastka pokruszyć, wymieszać z olejem, wodą i zmiksować na jednolitą masę.
Wyłożyć nią dno posmarowanej olejem tortownicy.
Wstawić do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni).
Pozostawić do wystudzenia.
2. Przygotować masę:
Dynię umyć, przekroić na 4 części, wydrążyć pestki i ugotować na parze (ze skórką). Przestudzić.
Orzechy, dynię, tofu, banana i olej zmiksować w blenderze.
Dodać mąki, sok z cytryny, cukier, sól i cynamon.
Wymieszać.
Przełożyć do tortownicy na warstwę upieczonych herbatników.
Piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Pozostawić do wystudzenia.
3. Przygotować polewę:
W rondelku rozpuścić olej z wodą, cukrem i kakao.
Dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
Wysmarować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation