Kuchnia

CIASTA I DESERY

Rafaello z rumem - Przepis

Składniki:

300g białej czekolady
200g wiórków kokosowych
50g masła
¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:

Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 min.
Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 min. Nie doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
Do miski wsypać 100g kokosu.
Ręce maczać we wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w kokosie.
Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation